De beste zelfzorg is niet altijd luxueus

De beste zelfzorg is niet altijd luxueus


Ons huis is vorige week beroofd.

Ik kwam thuis met mijn 4-jarige dochter na haar op te halen bij de kleuterschool, om onze achterdeur in te trappen en onze 70-inch flatscreen-tv buiten de open deur te vinden. Ons hele huis werd doorzocht; iemand ging door elke kast en lade, trok badhanddoeken onder de gootstenen van de badkamer en gooide dozen met dossiers en papierwerk op de vloer.

Terwijl ik naar onze trouwfoto's stond te staren, die verspreid over mijn kantoor stonden, voelde ik woede, ja, maar mijn meest prominente gevoel was angst. Ik ben bang om te slapen, bang om alleen thuis te zijn en bang om te zijn kom naar huis na het ophalen van de kinderen. Dagen na het incident merkte ik dat ik geen volledige adem kon halen, en ik wist dat dit betekende dat mijn verlammende angst terug was.

Shit.

Op aandringen van mijn moeder heb ik mijn therapeut gemaild. "In ons huis is ingebroken", zei ik tegen haar. "Ik ben bang."

Mijn verleden – en mijn primaire reden voor therapie – heeft te maken met trauma dat wordt aangevallen in mijn residentie, mijn eerste jaar van de universiteit. Er is zoveel meer aan dat verhaal dat ik niet klaar ben om te vertellen, maar het belangrijke deel is dat ik last had van PTSS en probeerde het zelf weg te mediceren, waardoor ik vele jaren later terechtkwam in een 12-stappenprogramma om te herstellen van alcohol en drugsverslaving. Ik heb grote vooruitgang geboekt, maar deze thuisinvasie is een grote tegenslag in mijn genezingsproces, daarom was mijn moeder zo opdringerig dat ik zo snel mogelijk met mijn therapeut praatte.

"Zelfcompassie, zelfcompassie, zelfcompassie!" Schreef therapeut Robyn terug. "Verdubbel je zelfzorg."

Maar wat doet zelfzorg werkelijk gemeen? Ik heb een echtgenoot, deadlines, kinderen, dieren en een huis om schoon te houden. Oh! En een budget om aan vast te houden, dat ik soms vergeet. Als iemand me zegt dat ik mezelf moet verwennen, denk ik automatisch aan leuke aflaten zoals cool beeldhouwen, gezichtsbehandelingen of liposuctie, maar dat is niet echt nauwkeurig. Ik ben er vrij zeker van dat therapeut Robyn me niet vertelde dat ik een borstlift moest krijgen toen ze me opdroeg zelfzorg te verdubbelen.

Soms komt de meest effectieve zelfzorg in de vorm van echt voor jezelf zorgen zoals je voor een vriend zou zorgen. Toen ik op een donkere plaats was, vloog mijn vriendin Kate van buiten de stad binnen. Ze waste vaat, kookte voedsel, vouwde de was op en droeg me op een dutje te doen. Toen ik wakker werd, bracht ze me koffie. Het was alsof ik een jongere versie van een moeder had om me te voeden zodat ik op mijn beurt mijn eigen kinderen kon voeden. Mijn moeder maakt nog steeds graag een gegrilde kaas met tomatensoep als ik me niet goed voel, of ze biedt me thee aan.

We weten allemaal wat het betekent om voor andere mensen te zorgen. Dat is het makkelijke gedeelte.

Zelfzorg houdt soms in dat ik mezelf in de badkamer sluit met een boek of loungen in een bubbelbad, maar vaker betekent dit dat ik ga zitten en de rekeningen doorloop – hoewel ik ze liever liever negeer – omdat zelfzorg komt neer op het minimaliseren van stress, toch? Wordt er wat stress opgeheven nadat ik heb gebeld waar ik tegenop zag? Ja. Zal ik me beter voelen nadat ik onze belastingaangifte heb gedaan, ook al kruip ik liever in bed en doe ik alsof belasting niets is? Ook ja.

Voordat ik nuchter werd, dacht ik dat het drinken van een fles wijn 's avonds zelfzorg was. Het is niet.

Zelfzorg is de tijd nemen om mijn teennagels te lakken. Het organiseert die lade die me gek maakt elke keer dat ik hem open, omdat ik nooit kan vinden wat ik zoek. Het maakt een afspraak voor een mammogram, of bloedonderzoek, of een controle, hoewel EW, IK WIL DAT NIET ECHT DOEN, maar routinematige controles maken deel uit van de zorg voor mezelf als mens. Zelfzorg is kerk, of, in mijn geval, 12-staps vergaderingen.

Het doet niet altijd wat me gelukkig maakt. Het doet wat me goed zal maken. Tegenwoordig betekent dat het aanbrengen van zonnebrandcrème, sporten en mijn deadlines halen. Morgen heb ik misschien cake. Of ik zou eindelijk het waterbedrijf kunnen bellen en dat factureringsprobleem oplossen.

Nah.

Ik denk dat ik in plaats daarvan een dutje doe.

Meer emotionele gezondheid:

Source link

admin

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.