Ik ben joods en weiger me te schamen voor het vieren van Kerstmis

Ik ben joods en weiger me te schamen voor het vieren van Kerstmis


Simon Ritzmann / Getty Images

Op de zondag na Thanksgiving gingen mijn man en ik op pad om onze kerstboom om te hakken, mee naar huis te nemen en vervolgens dozen met diverse vakantiedecoratie uit onze kelder te sjouwen. We grinnikten een beetje zoals we altijd doen om de ironie van een notenkrakerpop zorgvuldig ingepakt naast onze menora, van de glazen kerstboomversieringen in de vorm van de Jodenster, de dreidels delen een doos met de kousen. Dit is onze realiteit als een huis met een gemengd geloof en waar ik trots op ben. Maar hier is het ding: ook al kunnen we een beetje lachen om de verschillende persoonlijkheden in onze "Holiday Decor" -voorraad, het ruikt mijn veren meer dan een beetje wanneer iemand anders dat doet.

Ik ben joods opgevoed, maar opgegroeid met Kerstmis, een soort eerbetoon aan het vervallen christendom van mijn vader. Ik herinner me dat ik me rond deze tijd van het jaar heel bewust was dat ik op de Hebreeuwse school niet mocht vermelden dat we een kerstboom hadden. Mijn ouders wilden niet dat het gezin onder de loep zou worden genomen, ook al, zoals mijn toen 8-jarige broer het een jaar zei toen hem in de tempel werd gevraagd: "De kerstboom is een mitswa voor mijn vader!"

Natuurlijk ging het dieper dan dat. Mijn ouders wilden met ons de vreugde en de geest van de kersttijd delen naast onze vieringen binnen het joodse geloof. De twee religies delen eigenlijk nogal wat (inclusief het Oude Testament!) Maar zelfs als ze totaal geen verband met elkaar hadden, gaat het voor ons om familie. Toen ik mijn nu-man ontmoette, wiens moeder boeddhistisch is en de overleden vader joods was, had hij nog nooit eerder een kerstboom gehad. Toen die tijd van het jaar omsloeg en ik erop stond dat we Second Avenue op zouden lopen en een boom zouden kopen, versierend met ornamenten die bij een plaatselijke drogisterij waren gekocht, was hij bezorgd maar stemde toe.

Het duurde slechts één kerstochtend in het huis van mijn moeder met een stapel cadeautjes van vloer tot plafond en een heerlijke maaltijd daarna, gedeeld met vrienden en familie van alle verschillende religies, voor mijn toenmalige vriendje verliefd op de vakantie. En ja hoor, na bijna zeven jaar samen en drie van hen die getrouwd zijn, blijft het zijn favoriete tijd van het jaar ondanks het feit dat we geen van beiden christen zijn.

De man met wie ik uitging voordat ik mijn man ontmoette, was anders. Hij was een zeer vrome jood die me niet alleen vertelde dat ik niet langer Kerstmis met mijn gezin kon vieren als we trouwden, maar dat zijn familie me nooit zou accepteren vanwege mijn gedeeltelijk christelijk bloed. Ik heb hard gevochten om die relatie te redden, ondanks emotioneel en verbaal geweld, omdat ik een 23-jarige redactieassistent was die wanhopig was om een ​​gezin te stichten en een echte volwassene te worden. Hij vertelde me bijna elke dag en ik begon te geloven dat ik niet alleen een slechte Jood was, maar ook nauwelijks een Jood. Alles wat ik had geweten over het leven en de liefde om op te groeien in een prachtig gemengd huis was een leugen, zoals hij het zou vertellen. Ik was een fraudeur, en mijn gezin ook.

Ik zal nooit vergeten wat ik dacht dat mijn 'laatste' kerst zou zijn – de boom in mijn moeders huis snoeien met kerstliedjes die door de stereoluidsprekers waaien, stille tranen over mijn wangen. Als ik bij die man zou blijven, zou ik mijn familie in deze tijd van het jaar nooit meer kunnen zien. Ik had het gevoel dat ik een deel van mijn jeugd verloor en vooral mijn vader de rug toekeerde wiens opvoeding net zo geldig was als die van mijn moeder. Nadat we uit elkaar gingen – wat een zegen was – realiseerde ik me dat voor mij, Kerstmis had dat is de mitswa geweest waarover mijn oudere broer ooit ooit in sjoel had gesproken. Dat ik de vakantie met respect kon vieren en wees een "goede" Jood. Twee maanden later ontmoette ik mijn man en sindsdien vieren we het samen.

Maar voordat je je microfoon afstoft en me een lezing geeft over de reden voor het seizoen (de geboorte van Jezus, dat respecteer en begrijp ik dat), moet je wat dieper ingaan en nadenken over werkelijke christelijke waarden. Wat ze zijn, wat ze bedoelen. Christendom gaat in de kern over liefde, acceptatie, naastenliefde, gemeenschap. Mijn familie respecteert niet het geloof van iemand anders of dat van onszelf door zowel Kerstmis als Chanoeka te vieren. Ik wou dat mensen in het algemeen meer open zouden staan ​​om te leren over en de feestdagen van andere mensen in hun gemeenschap te vieren. Bij onze synagoge is iedereen welkom. En je kunt maar beter geloven dat mijn christelijke vrienden het fantastisch hebben gehad op elk Hanukkah-feest waar we samen zijn geweest.

Ik ben zeker aan het ontvangen van opgetrokken wenkbrauwen en zelfs wat zware kritiek toen mijn liefde voor Kerstmis zowel joden als christenen heeft bedacht, maar het kon me echt niets schelen. Voor mij draait deze tijd van het jaar allemaal om liefde, vreugde en geven. Het gaat erom een ​​hand uit te steken naar buren, heerlijk eten te maken en te eten, liefdadigheid te geven en dankbaar te zijn voor de mensen en zegeningen in ons leven. Het creëren van leuke herinneringen als gezin en een knipoog naar de voorouders van onze kinderen is heel bijzonder voor ons. Ik schaam me niet langer om aan iedereen te vertellen dat we beide feestdagen vieren. Niets is tenslotte zo warm en mooi als een vakantietafeltje waar iedereen welkom is – en ik kan je uit ervaring vertellen dat heel weinig dingen in het leven de kerstkoekjes van een Joodse grootmoeder kunnen evenaren.

Lees over Hanukkah:

Source link

admin

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.